Jessica Wongso
Jessica Wongso
Share

Jessica Wongso: Pembunuh Kawan Baiknya dengan Kopi Beracun

 • December 3, 2023
Jessica Wongso
Jessica Wongso

Jessica Wongso adalah seorang warga Indonesia yang juga mempunyai status penduduk tetap Australia. Dia telah didapati bersalah dan dihukum penjara 20 tahun kerana membunuh kawan baiknya, Wayan Mirna Salihin, dengan meletakkan racun sianida ke dalam kopi Vietnam yang diminum oleh Mirna di sebuah kafe di Jakarta pada tahun 2016. Kes ini telah menarik perhatian media dan masyarakat Indonesia kerana sifatnya yang menggemparkan dan kontroversi yang melibatkan kerjasama antara pihak berkuasa Indonesia dan Australia. Artikel ini akan membincangkan latar belakang, penyiasatan, perbicaraan, hukuman dan kesan kes pembunuhan Jessica Wongso.

Latar Belakang

Jessica Wongso dan Wayan Mirna Salihin adalah kawan baik yang pernah belajar bersama di kolej reka bentuk Billy Blue di Sydney, Australia, selama beberapa tahun. Menurut bapa Mirna, Edi Darmawan Salihin, yang merupakan seorang ahli perniagaan, kedua-dua mereka sangat rapat. Selepas tamat pengajian, Jessica Wongso tinggal di Australia selama tujuh tahun dan bekerja sebagai pereka grafik di Ambulance NSW, manakala Mirna Salihin pulang ke Indonesia1

Menurut laporan yang diberikan kepada pihak berkuasa Indonesia oleh Polis Persekutuan Australia, Jessica Wongso mempunyai sejarah kesihatan mental yang rumit. Ini termasuk empat percubaan bunuh diri yang menyebabkan dia dimasukkan ke hospital, kemalangan jalan raya yang disebabkan oleh alkohol, menunjukkan tingkah laku yang mengancam terhadap rakan sekerja, serta perintah perlindungan kekerasan yang dikeluarkan oleh bekas teman lelakinya2

Penyiasatan

Pada pukul 3:32 petang pada 6 Januari 2016, Jessica Wongso yang berusia 27 tahun tiba di pusat membeli-belah Grand Indonesia di Jakarta untuk bertemu dengan kawan-kawannya pada pukul 5 petang, termasuk Mirna Salihin1 Selepas membuat tempahan di kafe Olivier dan membuat beberapa pembelian, Jessica Wongso kembali ke kafe pada pukul 4:14 petang dan memesan minuman, termasuk kopi Vietnam yang didakwa membunuh Mirna1 Jessica Wongso menunggu sehingga Mirna Salihin tiba pada pukul 5:16 petang dan semasa itu minuman tersebut tersembunyi dari pandangan kamera keselamatan dengan beg-beg beli-belah yang diletakkan Jessica Wongso di atas meja3 Tidak lama selepas tiba, Mirna Salihin meneguk kopi tersebut dan mula mengalami gejala seperti sawan1 Suami Mirna, Arief Soemarko, segera membawanya dengan kereta ke Hospital Abdi Waluyo di Menteng, Jakarta Pusat, di mana dia kemudian diisytiharkan meninggal dunia pada pukul 6:30 petang1

Menurut bedah siasat yang dijalankan di Hospital Polis Kramat Jati pada 10 Januari, terdapat bukti pendarahan di dalam perut Mirna1 Polis mendakwa bahawa sianida ditemui baik di dalam kopi yang diminum oleh Mirna mahupun di dalam perutnya, tetapi sampel yang diambil 70 minit selepas kematiannya tidak menunjukkan tanda-tanda sianida2

Pada 30 Januari 2016, Jessica Wongso, yang merupakan seorang penduduk tetap Australia, telah didakwa dengan pembunuhan berencana terhadap Wayan Mirna Salihin dan ditahan oleh polis menunggu perbicaraan. Polis Persekutuan Australia menyerahkan fail sulit mengenai keadaan psikologi Jessica Wongso, antaranya perintah perlindungan kekerasan yang dibuat oleh bekas teman lelakinya, kepada pihak berkuasa Indonesia3 Peguam Jessica Wongso, Yudi Wibowo, menafikan keterlibatan kliennya dalam kematian Mirna3

Perbicaraan, Hukuman dan Rayuan

Perbicaraan bermula pada 15 Jun 2016, kira-kira sebulan selepas Jessica Wongso dinamakan sebagai suspek. Perbicaraan yang berlangsung selama hampir 5 bulan (135 hari) disiarkan secara langsung dan menjadi tontonan seluruh negara2 Perbicaraan ini juga melibatkan kerjasama antara Indonesia dan Australia, di mana Australia bersetuju untuk memberikan bantuan hukum kepada Indonesia dengan syarat Jessica Wongso tidak dihukum mati jika didapati bersalah4

Semasa perbicaraan, pendakwaan mendakwa bahawa Jessica Wongso dan Mirna Salihin mempunyai perselisihan mengenai seorang lelaki yang ditemui oleh Jessica Wongso di Australia. Kononnya, Mirna Salihin membantah hubungan kawan baiknya dengan lelaki baru itu dan mencadangkan agar dia “berpisah dengan teman lelakinya yang sering kasar dan pengguna dadah,” seperti yang dikatakan oleh pendakwa Ardito Muwardi, yang mendedahkan maklumat ini pada hari pertama perbicaraan. Selepas memutuskan hubungan itu, pendakwaan mendakwa Jessica Wongso marah dan sedih dengan Mirna Salihin. Ini, mereka menegaskan, adalah pencetus yang memulakan rancangan pembunuhan Jessica Wongso. Selain itu, dia juga cemburu dengan perkahwinan bahagia Mirna Salihin, dan tidak dijemput ke majlis perkahwinannya pada tahun sebelumnya2

Pendakwaan juga mengemukakan bukti-bukti yang menunjukkan bahawa Jessica Wongso telah memesan kopi Vietnam untuk Mirna Salihin sebelum dia tiba, dan meletakkan racun sianida ke dalamnya semasa dia pergi ke tandas. Mereka juga menunjukkan rekod panggilan telefon dan mesej teks yang menunjukkan bahawa Jessica Wongso telah merancang pertemuan itu dengan sengaja dan memaksa Mirna Salihin untuk minum kopi itu. Selain itu, mereka juga mengutip keterangan daripada saksi-saksi yang hadir di tempat kejadian, termasuk pelayan kafe, rakan sekerja Jessica Wongso, dan suami Mirna Salihin, yang menggambarkan tingkah laku Jessica Wongso sebagai tidak biasa, tidak berperasaan, dan tidak membantu semasa Mirna Salihin mengalami keadaan kritikal.

See also
Apa itu Piala Asia AFC?

Pertahanan, sebaliknya, menolak dakwaan bahawa Jessica Wongso mempunyai motif untuk membunuh Mirna Salihin, dan menegaskan bahawa mereka masih kawan baik. Mereka juga mempersoalkan kebolehpercayaan bukti-bukti yang dikemukakan oleh pendakwaan, terutamanya analisis forensik yang dilakukan oleh Badan Narkotika Nasional (BNN) yang mendapati sianida di dalam kopi dan perut Mirna Salihin. Mereka mendakwa bahawa BNN tidak mempunyai kelayakan untuk melakukan ujian tersebut, dan bahawa sampel yang diambil tidak mematuhi piawaian antarabangsa. Mereka juga menuduh bahawa polis telah memanipulasi bukti dan menyembunyikan keterangan penting yang boleh membela Jessica Wongso.

Pada 27 Oktober 2016, Jessica Wongso telah didapati bersalah dan dihukum penjara 20 tahun oleh tiga hakim di Mahkamah Jakarta Pusat. Hakim Ketua Kisworo mengatakan bahawa Jessica Wongso telah terbukti membunuh Mirna Salihin dengan sengaja dan dengan cara yang kejam. Dia juga mengatakan bahawa Jessica Wongso tidak menunjukkan penyesalan atau belas kasihan terhadap mangsa.

Jessica Wongso tidak menerima keputusan itu dan telah mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Tinggi Jakarta pada 31 Oktober 2016. Peguamnya, Otto Hasibuan, berkata bahawa dia akan terus mempertahankan kliennya sehingga ke Mahkamah Agung jika perlu. Namun, pada 23 Februari 2017, Mahkamah Tinggi Jakarta menolak rayuan Jessica Wongso dan mengekalkan hukuman penjara 20 tahun yang dikenakan ke atasnya. Jessica Wongso kemudian mengemukakan permohonan kasasi kepada Mahkamah Agung, tetapi permohonan itu juga ditolak pada 26 Oktober 2017.

Kesan

Kes pembunuhan Jessica Wongso telah menimbulkan pelbagai kesan kepada masyarakat Indonesia dan Australia. Antara kesan-kesan tersebut adalah:

 • Kes ini telah menunjukkan bahawa Indonesia mempunyai sistem kehakiman yang berkesan dan adil, yang mampu mengendalikan kes-kes yang rumit dan sensitif dengan profesionalisme dan ketelusan. Kes ini juga telah menunjukkan bahawa Indonesia mempunyai kerjasama yang baik dengan negara-negara lain dalam hal-hal undang-undang, seperti Australia yang telah memberikan bantuan hukum kepada Indonesia.
 • Kes ini juga telah meningkatkan kesedaran masyarakat tentang bahaya racun sianida, yang boleh membunuh seseorang dengan cepat dan tanpa meninggalkan banyak jejak. Kes ini juga telah menggalakkan masyarakat untuk lebih berhati-hati dengan minuman dan makanan yang mereka ambil, terutamanya di tempat-tempat awam.
 • Kes ini juga telah menimbulkan persoalan mengenai kesihatan mental Jessica Wongso, yang didakwa mempunyai masalah psikologi yang serius. Kes ini juga telah menyoroti keperluan untuk memberikan sokongan dan rawatan yang sesuai kepada mereka yang mengalami masalah kesihatan mental, dan untuk menghapuskan stigma dan diskriminasi terhadap mereka.

Kesimpulan

Jessica Wongso adalah seorang pembunuh yang telah membunuh kawan baiknya, Wayan Mirna Salihin, dengan meletakkan racun sianida ke dalam kopi Vietnam yang diminum oleh Mirna di sebuah kafe di Jakarta pada tahun 2016. Jessica Wongso didakwa dengan pembunuhan berencana dan dihukum penjara 20 tahun oleh mahkamah Indonesia, selepas perbicaraan yang panjang dan mencetuskan kontroversi. Kes ini telah menarik perhatian media dan masyarakat Indonesia dan Australia, dan telah menimbulkan pelbagai kesan kepada kedua-dua negara.

FAQ

 1. Apakah motif Jessica Wongso untuk membunuh Mirna Salihin?

  Motif Jessica Wongso untuk membunuh Mirna Salihin adalah didakwa kerana marah dan sedih dengan Mirna Salihin, yang dikatakan telah membantah hubungan Jessica Wongso dengan seorang lelaki yang ditemui di Australia, dan juga cemburu dengan perkahwinan bahagia Mirna Salihin.

 2. Bagaimana Jessica Wongso meletakkan racun sianida ke dalam kopi Mirna Salihin?

  Jessica Wongso meletakkan racun sianida ke dalam kopi Mirna Salihin semasa dia pergi ke tandas, dan menyembunyikan minuman itu dari pandangan kamera keselamatan dengan beg-beg beli-belah yang diletakkan di atas meja.

 3. Apakah bukti-bukti yang digunakan oleh pendakwaan untuk membuktikan kesalahan Jessica Wongso?

  Bukti-bukti yang digunakan oleh pendakwaan untuk membuktikan kesalahan Jessica Wongso termasuk analisis forensik yang mendapati sianida di dalam kopi dan perut Mirna Salihin, rekod panggilan telefon dan mesej teks yang menunjukkan rancangan Jessica Wongso untuk bertemu dengan Mirna Salihin, dan keterangan daripada saksi-saksi yang menggambarkan tingkah laku Jessica Wongso sebagai tidak biasa, tidak berperasaan, dan tidak membantu semasa Mirna Salihin mengalami keadaan kritikal.

 4. Apakah hukuman yang dikenakan ke atas Jessica Wongso?

  Hukuman yang dikenakan ke atas Jessica Wongso adalah penjara 20 tahun, yang telah dikekalkan oleh Mahkamah Tinggi Jakarta dan Mahkamah Agung, selepas Jessica Wongso mengemukakan rayuan dan permohonan kasasi.

 5. Apakah kesan-kesan kes pembunuhan Jessica Wongso kepada masyarakat Indonesia dan Australia?

  Kesan-kesan kes pembunuhan Jessica Wongso kepada masyarakat Indonesia dan Australia termasuk menunjukkan bahawa Indonesia mempunyai sistem kehakiman yang berkesan dan adil, meningkatkan kesedaran masyarakat tentang bahaya racun sianida, dan menimbulkan persoalan mengenai kesihatan mental Jessica Wongso.

Terlepas beberapa topik menarik? Aktifkan notifikasi sekarang. Benarkan Tidak berminat