Ban Pecah Tanjung Piandang
Ban Pecah Tanjung Piandang
Share

Ban Pecah Tanjung Piandang: Sejarah, Fakta dan Mitos

 • November 19, 2023

Pengenalan

Ban Pecah Tanjung Piandang adalah salah satu destinasi pelancongan yang menarik di negeri Perak. Tempat ini menawarkan pemandangan pantai yang indah, aktiviti memancing yang menyeronokkan, dan makanan laut yang lazat. Tetapi, tahukah anda bahawa Ban Pecah Tanjung Piandang juga mempunyai sejarah dan legenda yang menghairankan? Apa sebenarnya yang menyebabkan kawasan sawah padi yang subur bertukar menjadi laut yang luas? Siapakah anak yatim piatu yang dikatakan menyumpah tanah milik bapa saudaranya? Adakah kisah ini benar atau sekadar mitos? Mari kita terokai lebih lanjut tentang Ban Pecah Tanjung Piandang: sejarah, fakta dan mitos.

Apa itu Ban Pecah Tanjung Piandang?

Ban Pecah Tanjung Piandang adalah nama yang diberikan kepada kawasan pantai berbatu yang terletak di daerah Kerian, Perak. Nama ini merujuk kepada kejadian di mana ban atau kubu yang memisahkan laut dengan kawasan berpenduduk padat itu musnah akibat hakisan pantai dan ombak besar1. Ban Pecah Tanjung Piandang kini menjadi tempat riadah yang popular untuk kaki pancing dan jurugambar, kerana pemandangan lautnya yang cantik terutama pada waktu matahari terbenam2. Selain itu, Ban Pecah Tanjung Piandang juga terkenal dengan makanan lautnya, antaranya kari sembilang merah, yang hanya terdapat di daerah Kerian sahaja3.

Sejarah Ban Pecah Tanjung Piandang

Menurut penduduk tempatan, sejarah Ban Pecah Tanjung Piandang bermula pada sekitar tahun 1960-an, ketika kawasan tersebut merupakan kawasan penanaman padi yang subur dan luas1. Kawasan ini dimiliki oleh penduduk kampung, termasuk dua beradik yang merupakan anak orang berada. Hampir dua pertiga tanah sawah itu milik mereka4. Sebelum saudara yang sulung meninggal dunia, dia telah meminta adiknya menjaga anaknya dan tanah sawah miliknya. Namun, ketika anak-anak itu sedang membesar, bapa saudara mereka telah mengkhianati amanah tersebut. Semua bahagian harta milik si abang tidak diserahkan seperti yang diamanahkan, sebaliknya dibolot oleh si adik4. Bagi menyara hidup, anak yatim yang malang itu terpaksa bekerja keras setiap hari untuk mendapatkan sesuap nasi4.

Menurut cerita lisan penduduk tempatan, cakap-cakap masyarakat setempat pada masa itu menyedarkan anak yatim itu bahawa bapa saudara mereka telah mengkhianati amanah ayahnya. Dia bertemu bapa saudaranya bertanyakan perkara itu tetapi disangkal dan dihalau keluar. Sebelum meninggalkan kampung, anak itu berdoa, “Ya Allah, jika benar apa yang berlaku ini, engkau tunjukkan balasannya”. Sejak itu, ombak mula mengganas memecah benteng sawah atau ban yang dibina4. Kawasan bendang dan kebun kelapa bertukar menjadi pantai menyebabkan penduduk kampung cemas. Segala usaha dilakukan seperti menambak dan cuba mengalirkan air laut ke dalam kolam, tetapi tidak berkesan sehingga segelintir penduduk kampung menggunakan bomoh dan pawang4.

Fakta Ban Pecah Tanjung Piandang

Fakta Ban Pecah Tanjung Piandang adalah berdasarkan bukti-bukti yang boleh disahkan oleh sumber-sumber yang boleh dipercayai. Antara fakta Ban Pecah Tanjung Piandang adalah:

See also  5 Tempat Menarik di Parit Buntar

Mitos Ban Pecah Tanjung Piandang

Mitos Ban Pecah Tanjung Piandang adalah berdasarkan cerita-cerita yang tidak boleh disahkan oleh sumber-sumber yang boleh dipercayai. Antara mitos Ban Pecah Tanjung Piandang adalah:

Kesimpulan

Kesimpulan Ban Pecah Tanjung Piandang adalah bahawa tempat ini mempunyai sejarah, fakta dan mitos yang menarik dan mengagumkan. Sejarah Ban Pecah Tanjung Piandang menceritakan tentang kawasan sawah padi yang subur yang bertukar menjadi laut yang luas akibat hakisan pantai dan ombak besar. Fakta Ban Pecah Tanjung Piandang menunjukkan tentang lokasi, luas, keadaan dan tarikan tempat ini. Mitos Ban Pecah Tanjung Piandang mengisahkan tentang sumpahan yang dikatakan menyebabkan perubahan tersebut. Ban Pecah Tanjung Piandang adalah salah satu destinasi pelancongan yang patut dilawati oleh sesiapa yang ingin menikmati pemandangan pantai yang indah, aktiviti memancing yang menyeronokkan, dan makanan laut yang lazat, sambil mengenali sejarah dan legenda yang menghairankan.

 1. Bagaimana cara untuk ke Ban Pecah Tanjung Piandang?

  Cara untuk ke Ban Pecah Tanjung Piandang adalah dengan menggunakan kenderaan sendiri atau teksi. Jika dari arah utara, ikut Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di tol Bandar Baharu. Kemudian, ikut Jalan Bandar Baharu-Kerian dan Jalan Tanjung Piandang. Jika dari arah selatan, ikut Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di tol Simpang Ampat. Kemudian, ikut Jalan Simpang Ampat-Kerian dan Jalan Tanjung Piandang.

 2. Apa yang boleh dilakukan di Ban Pecah Tanjung Piandang?

  Antara aktiviti yang boleh dilakukan di Ban Pecah Tanjung Piandang adalah memancing, berkelah, bermain pasir, berenang, menikmati pemandangan matahari terbenam yang cantik. Selain itu, boleh juga mencuba makanan laut yang lazat di restoran-restoran berhampiran.

 3. Apa yang perlu dibawa ke Ban Pecah Tanjung Piandang?

  Antara barang-barang yang perlu dibawa ke Ban Pecah Tanjung Piandang adalah pakaian dan tuala tambahan, topi dan krim pelindung matahari, tikar dan khemah, bekalan makanan dan minuman, alat memancing dan umpan, kamera dan bateri, dan ubat-ubatan kecemasan.

 4. Apa yang perlu dielakkan di Ban Pecah Tanjung Piandang?

  Antara perkara-perkara yang perlu dielakkan di Ban Pecah Tanjung Piandang adalah membuang sampah merata-rata, merosakkan alam sekitar, memasuki kawasan larangan, mengganggu penduduk tempatan, dan mempercayai mitos-mitos yang tidak berasas.

 5. Apa yang menarik tentang Ban Pecah Tanjung Piandang?

  Antara perkara-perkara yang menarik tentang Ban Pecah Tanjung Piandang adalah sejarah dan legenda yang menghairankan, pemandangan pantai yang indah, aktiviti memancing yang menyeronokkan, dan makanan laut yang lazat. Ban Pecah Tanjung Piandang adalah tempat yang sesuai untuk berehat dan berseronok bersama keluarga dan rakan-rakan.