Apa Nak Buat Bila Positif Covid

Apa Nak Buat Bila Positif Covid

Banyak kebimbangan timbul apabila anda positif tentang COVID-19. Ketahui cara mengasingkan diri di rumah sebelum memasuki hospital atau pusat pengasingan. Sama ada anda seorang yang sakit, penjaga, kenalan rapat, atau seperti kebanyakan rakyat Malaysia yang tinggal di rumah kecil, petua kuarantin ini boleh diamalkan!

Banyak yang telah berubah sejak pandemik COVID-19 melanda dunia. Malaysia juga tidak terkecuali, dengan pelbagai sekatan dilaksanakan bagi mencegah penularan wabak itu. Tetapi keadaan tidak kelihatan tenang. Ramai yang masih positif dan dikuarantin. Kami sebenarnya mempunyai masa yang selesa dengan kurang daripada 100 kes sehari. Walau bagaimanapun, sejak beberapa minggu lalu, varian Omicron yang popular telah membawa kepada peningkatan mendadak dalam kes COVID-19 harian baharu! Sehingga 14 Februari 2022, sebanyak 21,315 kes baharu telah dilaporkan. Walaupun begitu, kebanyakan kes baharu COVID-19 termasuk dalam kategori 1 dan 2, iaitu kes tanpa gejala atau simptom ringan. Ini berikutan kejayaan program vaksinasi COVID-19 di Malaysia, jadi jangan lupa dos penggalak!

Apakah perbezaan antara pengasingan hubungan persidangan dan hubungan kasual? Kini boleh dikatakan bahawa setiap daripada kita mengenali orang yang telah dijangkiti atau menjadi kenalan rapat dan biasa bagi kes COVID-19. Tetapi apakah perbezaan antara hubungan rapat dan hubungan kasual? Jangan risau, rujuk sahaja infografik yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)!

Berapa lamakah tempoh kuarantin untuk pesakit Covid-19 yang divaksin dan kenalan rapat? Oleh kerana ramai di antara kita telah diberi vaksin, yang mengurangkan risiko dijangkiti Covid-19, Kementerian Kesihatan juga telah mengubah tempoh pengasingan dan kuarantin yang perlu kita lalui. Sila rujuk gambar di bawah mengikut situasi anda, pastikan anda mengikutinya, kita bertanggungjawab ke atas diri kita dan orang sekeliling!

See also
Akses aplikasi Maybank2u untuk peranti yang telah di root

Malaysia sedang memasuki fasa endemik, apakah kesan kuarantin COVID-19?
Mulai 1 April 2022, Malaysia akan memasuki fasa endemik COVID-19. Fasa ini menghapuskan banyak sekatan, seperti menghapuskan had waktu bekerja (kedai mamak boleh hilang 24 jam lagi!), Aktiviti solat berjemaah boleh dihapuskan dengan “penjara fizikal dan bukan lagi dengan had kapasiti 50% untuk mesyuarat umum.

Tetapi … topeng muka dan imbasan MySejahter masih belum dilakukan! Kita masih perlu berhati-hati.

Jadi apakah kesan kuarantin pesakit, hubungan rapat dan sentuhan sekali-sekala? Oleh kerana SOP dan protokol sentiasa berubah, KKM telah mencipta laman web untuk penilaian anda sendiri tentang tempoh kuarantin anda.

Sama ada anda seorang pesakit, hubungan rapat atau kenalan sekali-sekala, anda boleh merujuk sesiapa sahaja di https://covidprotocol.moh.gov.my/ dan hanya pilih kategori anda dan penerangan bagi setiap kategori dan tempoh kuarantin mengikutnya baru-baru ini. SOP diberikan sebagai rujukan.

SAYA POSITIF COVID, SO APA SAYA KENA BUAT?

Kes Positif

  • Kategori 1 dan 2A (tidak bergejala atau bergejala ringan) tidak perlu ke COVID-19 Assessment Centre (CAC). Hanya perlu kuarantin di rumah
  • Laporkan status kesihatan dua kali sehari melalui Health Assesstment Tool (HAT) di MySejahtera
  • Kategori 2B dan ke atas, golongan berisiko tinggi seperti warga emas 60 tahun ke atas, individu mempunyai komorbid, wanita mengandung dan individu yang tidak lengkap atau tidak divaksinasi dikehendaki hadir ke CAC
  • Jika gejala merosot, segara ke CAC atau fasiliti kesihatan terdekat
  • Tempoh kuarantin yang ditetapkan adalah sama bagi kes positif bergejala atau tidak bergejala
Status Vaksinasi Lengkap Vaksinasi Tidak Lengkap/Tidak Divaksinasi
Tempoh Kuarantin 7 hari 10 hari

Berkuat kuasa 1 Mac 2022

Terlepas beberapa topik menarik? Aktifkan notifikasi sekarang. Benarkan Tidak berminat